Zucchini tunnbröd

Ingredienser (ca 12 tunnbröd):

-250-300g Zucchini och/eller blomkål

-2-3 klyftor Vitlök

-ev. Fänkål, Lök eller liknande

-2-3 Äggulor

-40g Fett (jag använder Kokosolja+Ghee)

-1,5-1,75dl Vätska (vatten/benbuljong)

-1msk Nötgelatin

-75-85g Kokosmjöl

-20-30g Fiberhusk

-1tsk Havssalt

-färska / torkade Örter såsom timjan / rosmarin / oregano

ev torkad ingefära eller andra kryddor

1). Sätt ugnen på 165-175grader.

2). Ugnsbaka grönsaker och lök tills de är mjuka.

3). Smält fettet.

4). Mät upp vätskan i en skål och strö ned nötgelatinet. Blanda med gaffel.

5). Mixa grönsakerna med äggulor, fett och gelatin. Blanda mjöl och kryddor. Tillsätt mjölblandningen till grönsakssmeten och späd ev med LITE mer vätska (degen skall dock ej bli för lös).

6). Låt degen vila en stund och dela sedan den i 3-4 delar. Tryck/kavla ut varje del mellan 2 bakplåtspapper. Skär brödet i lagom storlek (3-4 tunnbröd per ark).

7). Baka i mitten/högre delen av ugnen i ca 8-10min, ta ut plåten och vänd försiktigt på bröden. Sätt in i nedre delen av ugnen och baka ytterligare ca 10-12min. Ta ut och låt kallna på handduk.

-Förvara bröden i handduk med en plastpåse utanpå så behåller de sig  smidiga. Vill man ha dem hårdare, förvara utan plastpåse.

-Frys in de bröd som ej går åt samma/nästa dag och ta fram vid behov. Tinas på nolltid!

 

OBS: Ju tunnare bröd du kavlar ut, desto mer försiktig behöver du vara så att bröden ej ska spricka och gå i sönder/brännas vid. Degen går även bra att platta ut till tjockare brödkakor om man vill slippa det extra ”pillet”.