Saftigt bröd med äpple, hasselnötter och aroniabär.

Ingredienser (1 limpa/brödform): 

-120g Jordmandelmjöl (alt. valfritt nötmjöl)
-50g Kassavamjöl.
-3 msk Fiberhusk.
-2 tsk Bikarbonat.
-1 tsk Salt.
-1/2 tsk torkad Ingefära.
-1/2 tsk färsk Ingefära, riven.
-1 krm Kryddnejlika.
-1 krm Kardemumma.
-1/2-1 tsk Kanel.
-0,25 dl Pumpafrön.
-0,25 dl Hasselnötter.
-0,25 dl torkade Aroniabär.
-2-3st Dadlar.
-1/2 rivet Äpple.
-2 msk osötad Äppelpuré.
-1 helt Ägg.
-4 Äggvitor.
-20g Kokosolja/Ghee/Smör.
-3-4 msk Kokosmjölk.
-2 tsk Äppelcidervinäger.
-1/2 dl kallt Vatten.


Ett riktigt saftigt och smakrikt glutenfritt bröd, fyllt med härligheter. Brödet gör sig bra till vilken helg brunch som helst men kanske lite extra bra  tillsammans med julens smörgåsbord iform av kallrökt lax, leverpaté, rödkålssallad eller en god, opastöriserad ost.

Gör såhär:
1). Sätt ugnen på 150 ° varmluft.
2). Blanda mjöl, fiberhusk , bikarbonat och kryddor väl med en trägaffel eller liknande. Hacka nötter, pumpafrön, dadlar och aroniabär grovt. Rör ned äppelpuré, rivet äpple och 1 helt ägg. Blanda med mjölet.
3). Vispa äggvitorna till ett hårt, fast skum.
4). Smält fettet på lågvärme. Rör ned kokosmjölk och äppelcidervinäger. Häll över mjölblandningen och rör samman till en deg tillsammans med ca. ½ dl vatten.
5). Vänd ned äggvitorna och rör samman allt. Låt degen vila en stund.
6). Smörj en avlång brödform med valfritt fett, ”bröa” formen med jordmandel-/nyponmjöl.
7). Lägg ned degen i formen, strö ev. över lite hackade pumpafrön. Ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 1h.
8). Ta ut brödet ur formen och låt kallna på galler. Skär gärna upp brödet i skivor och låt kallna ytterligare en stund utlagt på galler. Förvara i handduk med en plastpåse över.

 

Tips:

-Vill du ha ett mer proteinrikt bröd? Byt ut jordmandel mot syrsmjöl.

-Hasselnötter, pumpafrön och aroniabär kan bytas ut mot andra nötter/frön och t.ex. torkade tranbär, blåbär eller lingon!