Saffransglass med lingonswirl

Ingredienser (4-8 port.):
-1st mogen Banan.
-3-4st mjuka Dadlar.
-20g orostat Mandel-/ Cashewnötssmör.
-1krm torkad Ingefära.
-1tsk äkta Vaniljpulver.
-1/2krm Havssalt.
-1/2tsk Citronjuice.
– 1/4 påse Saffran.
-1tsk Honung.
-2,5dl fet Kokosmjölk.
-2msk Kollagen, kan uteslutas.
-1st Ägg (av bra kvalitet).
-5st Äggulor (av bra kvalitet).
-2msk Lönnsirap.

Lingonswirl:
-1msk råsaft Lingon.
-2tsk Lönnsirap (eller efter smak).

Gör såhär: 

1). Lägg dadlarna i hett vatten några minuter. Ta sedan ut kärnor och dra bort skinnet.

2). Blanda kokosmjölken med saffran, honung, en skvätt citronsaft och övriga kryddor. Tillsätt banan, dadlar och nötsmör. Mixa med stavmixer till en slät smet. Tillsätt eventuellt kollagenpulver och mixa hastigt igen.

3). Vispa upp ägget med äggulor och lönnsirap. Börja vispa på låg styrka och trappa upp efter hand. Smeten skall bli riktigt tjock och fluffig.

4). Rör försiktigt ned saffranssmeten i äggfluffet tills allt är blandat. Smaka av och tillsätt ev. några droppar mer citronjuice för mer syra eller lite mer sötning om du önskar.

5). Häll ned smeten i en glassmaskin, följ anvisningarna till maskinen. Rör ned pepparkakscrunch i glassen när maskinen gått färdigt. För över glassen till glasburkar, ringla över lingonsaften och frys in (eller ät med en gång!)

OBS: tänk på att ta fram glassen från frysen en god stund innan den ska serveras!

Tips: spara lingonsaften till servering, värm försiktigt upp den och swirla över glassen innan glassen ska avnjutas.