Proteinrikt Zucchini- Syrsmjölstunnbröd

Ingredienser (10-12 tunnbröd):
-250g Zucchini, riven.
-90-100g (1 litet) Päron, rivet.
-25g Fett, t.ex. Kokosolja/Ghee/Röd Palmolja.
-1 tsk Äppelcidervinäger.
-1dl hett Vatten.
-80g Syrsmjöl.
-30g Fiberhusk.
-20g Jordmandelmjöl
-30g Grönbananmjöl (ELLER Kassavamjöl).
-3/4 tsk Bikarbonat.
-1/2-1 tsk torkad Ingefära.
-1 tsk Havssalt.

1). Sätt ugnen på 150-155 ° (varmluft).

2). Mixa zucchini, päron, fett, vinäger och vatten i en Vitamixer, eller liknande.

3). Rör samman mjöl, bikarbonat och kryddor.

4). Kör mjölet, lite åt gången, i vitamixern på låg hastighet (knådning) Alt. Blanda med trägaffel i en skål.

5). Ställ in degen att ”vila” i kylen, minst 15min. (Detta gör den mer lättarbetad).

6). Dela upp degen i 3 delar. Tryck/kavla ut varje del mellan 2 bakplåtspapper. OBS: kavla ej för tunt då de lätt bränner/spricker då!
Skär brödet i ca 4 fyrkanter/tunnbröd per ark.

7). Baka i nedre delen av ugnen i ca 10min, ta ut plåten och vänd försiktigt på bröden med en stekspade. Sätt in i mitten av ugnen i ytterligare några minuter. Se upp så de ej blir brända! Beroende på din ugn kan du behöva experimentera med grader och hur länge bröden skall stå inne.

8). Ta ut och låt kallna på galler/handduk.

 

-Förvara bröden i handduk med en plastpåse utanpå så behåller de sig mjuka och smidiga. Vill man ha dem hårdare, förvara utan plastpåse. Frys in de bröd som ej går åt samma/nästa dag och ta fram vid behov. Tinas på nolltid!

Tips:
Byt ut päron mot äpple och använd nyponmjöl istället för jordmandel!

Syrsmjöl är rikt på protein, mineraler och innehåller mer näring än många andra glutenfria mjöl alternativ. Det krävs väldigt lite vatten och land för att föda upp insekter. Vilket gör det till ett miljövänligt och hållbart protein!
Qvickets Syrsmjöl består av enbart syrsor och innehåller ~67-68g Protein, 18g Fett, 5,5g Kolhydrater, 0,5g Fibrer, 125mg Kalcium och 5mg Järn per 100g