Proteinrikt Morotsbröd (med Havtorn, Nypon & Hallon)

 

Ingredienser: (1 limpa)
-4-5 Äggvitor.
-1dl Syrsmjöl.
-2dl Jordmandel-/mandelmjöl.
-1.5dl Plantain (Grönbananmjöl).
-1.5msk Fiberhusk.
-2msk Nordic Superfood Yellow / Nyponmjöl.
-2tsk Bikarbonat.
-2dl rårivna Morötter.
-2msk Äppelcidervinäger.
-2msk Kokosolja/Ghee.
-1tsk Havssalt.
-1-1.25dl hett Vatten.
-ev. 2krm torkad Ingefära och hackad rosmarin eller annan smaksättning.

 

 

Gör såhär:
1). Sätt ugnen på 155 ° varmluft.
2). Vispa äggvitorna till ett hårt, fast skum.
3). Blanda mjöl, fiberhusk , Nordic Superfood Yellow, bikarbonat och kryddor väl med en trägaffel eller liknande.
4). Rör ned råriven morot, vatten och äppelcidervinäger.
5). Smält fettet på lågvärme. Häll över mjölblandningen och rör samman till en deg. Vänd ned äggvitorna och rör samman allt. Låt degen vila en stund.
6). Smörj en avlång brödform med valfritt fett, ”bröa” formen med jordmandel-/nyponmjöl (eller klä den med bakplåtspapper).
7). Lägg ned degen i formen, strö ev. över lite havssalt och hackad rosmarin. Ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 50min.
8). Ta ut brödet ur formen och låt kallna på galler.

Tips: -Skär gärna upp brödet i skivor och låt kallna utlagt på galler för att brödet ej ska bli så fuktigt. Förvara i handduk med en plastpåse över (eller utan påse om du föredrar ett torrare bröd). Frys in de skivor som ej går åt.
-Byt ut morot mot 1 rivet äpple för ett saftigt och något sötare bröd.