pepparkaksdeg

Ingredienser (till ca. 15 bollar eller 1 plåt pepparkakscrunch):
-1dl Jordmandelmjöl alt. Mandelmjöl.
-1dl Hasselnötter.
-30g Ghee.
-1msk Cashewnötsmör, orostat.
-15st Dadlar.
-1tsk Blackstrap Melass.
-1tsk Kanel.
-2-3krm malen Ingefära.
-2krm malen Kryddnejlika.
-1krm malen Kardemumma.
-3/4krm Salt.

Gör såhär:
1). Mixa nötter och nötmjöl grovt. Tillsätt ghee, nötsmör, dadlar, melass och kryddor. Mixa till en deg. Smaka av, tillsätt ev. mer kryddor efter smak.

2). Forma 15st bollar. Rulla bollarna i kanel, torkat lingon-/tranbärspulver, hackade hasselnötter eller kakao om du önskar. Förvara bollarna i kyl eller frys. Ta fram i rumstemperatur en god stund innan servering.

ELLER: Sätt ugnen på 150˚ varmluft. Tryck ut degen på bakplåtspapper till crunch eller tunna kakor. Ställ in i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 125˚. Låt stå i ca 20-30min. Ta ut plåten, låt kallna helt. Smula/bryt sönder Crunchen, förvara i plåtburk alt. frys in för att använda som topping på glass, smoothies m.m.