Pepparkakscrunch

Ingredienser:

-2dl Kokosflingor

-30g Mandlar, Hasselnötter eller Macadamianötter.

-25-30g Ghee eller Kokosolja.

-30g Kokossmör.

-25-30g Nötsmör, Cashew-/Mandelsmör.

-50-70g Dadlar.

-ev. 1tsk Blackstrap Melass eller några extra dadlar.

-2msk Syrsmjöl eller Kokosmjöl.

-1dl Lingon

-5g färsk Ingefära (riven).

-1krm torkad Ingefära.

-1krm malen Nejlika.

-1tsk Kanel.

-1krm Havs-/Himalayasalt.

-1tsk Coconut Aminos (kan uteslutas).

-1tsk torkat Lingonpulver (kan uteslutas).

-Blötlägg gärna nötterna kvällen före du använder dem. (Särskilt viktigt om du har en känslig mage-/tarmsystem).

Gör såhär;

1). Börja med att blötlägga dadlarna i lite hett vatten i några minuter. Därefter är det enkelt att dra loss skinnet och ta ur kärnan.

2). Sätt ugnen på 150 grader.

3). Mixa kokosflingor, nötter och kryddor till ett grovt mjöl.

4). Ta ifrån ca. 1/3 av blandningen och spara till senare.

5). Tillsätt dadlar, fett, syrsmjöl, ev. melass och coconut aminos i din mixern/hackare och mixa till en deg.

6). Smaka av degen och tillsätt ev. mer kryddor eller en extra dadel  tills du är nöjd med smakerna.

7) Blanda degen med det sparade, grova kokos- och nöthacket.

8). Rör försiktigt ned lingonen, gärna frysta eller färska (mosa ej bären då det tillför för mycket vätska!).

9). Tryck /smula ut degen på bakplåtspapper.

10). Ställ in i mitten av ugnen och sänk värmen till 70-80 grader.

11). Låt stå i ca 4-5h.

12). Stäng av ugnen och låt kallna med öppen ugnslucka.

Använd som topping på kokos- /nötmjölk, chiapudding, smoothie eller glass…

Tips!

Gör gärna dubbelsats och förvara crunchen i små glasburkar i frysen. Toppen att ta fram när andan faller på.