Pepparkakor

Ingredienser (1 plåt):

– 120g Jordmandelmjöl (alt. mandelmjöl/hasselnötter).

-50g Syrsmjöl (alt. hasselnötter).

-20g Kakaosmör.

-20g Ghee/Smör.

-20-24 Medjool Dadlar.

-2-3 tsk BlackstrapMelass (alt. några extra dadlar).

-2 tsk Gelatin (kan uteslutas).

-2-3 tsk Ceylon Kanel.

-2 krm torkad Ingefära.

-2 krm riven Ingefära.

-1 krm Kardemumma.

-3 krm Kryddnejlika.

-1 krm äkta Vaniljpulver.

-1 krm oraffinerat Salt.

Urgoda pepparkakor med mycket ingefära och kryddig smak. Syrsmjölet boostar upp proteinhalten och ger mer näring, men kan bytas ut mot hasselnötter eller mandel. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och grädda i ugnen eller forma till små pepparkaksbollar och ät råa!

img_1784

 

Gör såhär;

1). Sätt ugnen på  150 ° (gärna varmluft) . Lägg dadlarna i hett vatten. Dra av skinnet och ta bort kärnan.

2). Smält fettet på låg värme tillsammans med kryddor och melass.

3). Mixa alla torra ingredienser till ett grovt mjöl.

4). Tillsätt dadlar och fettet i omgångar. Mixa igen, tills du har en smidig pepparkaksdeg.

5). Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper (alt. forma till små kulor/bollar och pudra med torkat lingonpulver/kanel eller rå kakao!)

6). Sätt in i ugnen och sänk värmen till 120-125°. Baka i 20-25min (pass på så de ej bränner sig i slutet!). Ta ut och låt kallna på plåten. Förvara i plåtburk eller i frysen, tinar på ett kick!

 

Tips:

Att baka med låg temperatur är skonsammare mot råvarorna. Vill du kan du sänka värmen till 80- 85 ° och låta dem torka långsamt under flera timmar/natten.

-Degen blir väldigt bra som crunch/ en julig, glutenfri ”granola”. Smula eller tryck då bara ut degen på bakplåtspapper i lagoma klumpar. Jättegott som topping på Saffrans glass med Ingefära & Fikon!

-Gelatinet är ej nödvändigt men gör kakorna hårdare och krispigare. Väljer du att rulla degen till pepparkaksbollar behövs det inte!

-Rulla pepparkaksbollarna i torkat bärpulver, rå kakao eller kanel!

img_1793