Gingerbread Cookies

Ingredienser (ca. 40 små hjärtan/ råa bollar):

-70g Mandlar, blötlagda över natten

-50g Cshewnötter

-25g Kokosflingor

-80-100g saftiga Dadlar

-1msk Kokosmjöl (alt. 2msk syrsmjöl)

-30g Ghee

-1tsk Gelatin

-25g Nötsmör, jag använder orostat mandel-/Cashewnötssmör

-2tsk Blackstrap Molasses (alt. Lönnsirap)

-1krm Havssalt

-2tsk Kanel

-1tsk torkad, mald Nejlika

-1tsk torkad Ingefära

-5g riven, färsk Ingefära (kan uteslutas om du ej är ett ”fan” av ingefära!)

-1tsk äkta Vaniljpulver

1). Skölj de blötlagda mandlarna och dra eventuellt av skalet. Torka dem lätt med handduk.

2). Lägg dadlarna i lite hett vatten (så att de täcks) i några min. Kärna ur och dra bort skinnet.

3). Mixa nötter, kokosflingor och kokosmjöl/syrsmjöl grovt.

(Spara eventuellt en del av mjölet om du vill ha lite grövre konsistens på dina cookies/bollar.)

4). Smält ghee och rör ned gelatin, blackstrap molass och kryddor.

5). Tillsätt dadlar, ghee och sötning till nötmjölet och mixa tills degen är helt blandad och dadlarna helt mixade.

6). Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter eget tycke.

7). Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och tryck ut ca 30-40st hjärtan.

ELLER Rulla degen till 30-40 små, råa, bollar och förvara i frysen. Ta fram några minuter innan de ska avnjutas!

8). Sätt in pepparkakorna i mitten av ugnen på 165-170°C i ca 12-14min. Ta ut och låt kallna helt. Om du vill ha dem krispigare ställ in i ugnen, öppna ugnsluckan på glänt och låt stå över natten.

 

Tips!

Jag brukar inte bry mig om att ta bort bitarna runt hjärt-/pepparkaksformarna utan låter dessa bli kvar. När kakorna kallnat smular/bryter jag ner dem i mindre bitar och använder till pepparkakssmul/strössel som topping på chiapudding/glass/smoothies etc.