MÖRdande god oxkind

Ingredienser:

-2-4 Märgben (beroende på storlek).

-6-700g Oxkind.

-Vatten, så det precis täcker kött+ben.

-1 msk oraffinerat Havssalt.

-2 Lagerblad.

-2 st hela Stjärnanis.

-1/2 pressad Citron.

Till grytan:

-8-10 Vitlöksklyftor (hälften pressade, hälften hela).

-5 g riven, färsk Ingefära.

-2-3 tsk Garam Masala.

-1 tsk Havssalt.

-1 rågad, msk Tomatpuré

-2 msk Kaffe.

-2 delade Gullökar.

-1/2 Fänkål.

-15-20 små Tomater (delade på mitten).

-1 msk Röd palmolja.

-färsk Citrontimjan.

1). Koka upp vatten och märgben. Häll av vattnet, skölj benen och slå på färskt vatten tillsammans med salt, lagerblad och citron. Koka upp på nytt.

2). Putsa bort fett och hinnor från oxkinden. Lägg ner köttet i vattnet och sänk värmen, låt sjuda på svag värme i ca 5h.

3). Sätt ugnen på 125 °.

4). Värm palmoljan i en ugnssäker gryta. Lägg ner lök, fänkål, tomat och hela vitlöksklyftor. Låt stå på svag värme medan du blandar samman övriga kryddor, riven ingefära, pressad vitlök, kaffe och tomatpuré till en pasta.

5). Lägg ner oxkinden i grytan, häll över tomatpastan och en del av buljongvattnet (så det knappt täcker köttet). Låt stå och gotta till sig i ugnen i ca. 1h. Klipp över färsk citrontimjan vid servering.

 

En mycket mör oxkind med lite annorlunda smaker från röd palmolja (som förutom smaken även tillför rikligt med karotener och vitamin E) kaffe och garam masala (kanel, spiskummin, kryddnejlika och svartpeppar). OBS: välj en ekologisk palmolja från hållbar odling!

Tips: Spara all buljong! Bästa grunden till soppor, grönsaksmos eller grund till grytor. Passa på att göra en större mängd genom att använda fler märgben och låt ben+ oxkind sjuda på spisen (eller på låg värme i ugnen) under natten (10-12h). Ta ur oxkind och följ instruktioner för grytan men låt märgben fortsätta sjuda på svag värme (i ytterligare 10-12h) eller ta ur och sila av buljongen och häll upp på glasburkar. Frys in och ta fram vid behov.