Leverpaté med Äpple & Senap

Ingredienser:
-900-1000g Nötlever.
-2st Rödlökar.
-1 litet Äpple, rivet.
-20-30g Kokosolja/Ghee/Smör.
-1 msk osötad Senap.
-2 tsk Äppelcidervinäger.
-4 msk Kokosmjölk.
-2 msk osötad Äppelpuré.
-2 tsk Salt.
-1 tsk färsk Ingefära, riven.
-4st Vitlöksklyftor, pressade.
-färsk Timjan.
– Svartpeppar.

Gör såhär:
1). Lägg levern i iskallt vatten.
2). Hacka löken och stek mjuk i lite fett.
3). Blanda rivet äpple med vinäger, vitlök, ingefära, salt, svartpeppar, äppelpuré, senap och kokosmjölk.
4). Ta upp och torka av levern. Skär ev. bort hinnorna (detta är ej nödvändigt om du har en kraftfull mixer, typ Vitamixer etc.) och skär levern i mindre bitar. Stek på medelvärme tills den är lätt rosa inuti (levern skall vara genomstekt men ej bli för torr). Tillsätt äpple- senapsblandningen och färsk timjan på slutet tillsammans med fettet.
5). Mixa alltsammans med löken i en kraftfull mixer till önskad konsistens. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
6). Fyll 5-6 mindre formar eller 2 större med leverpatén. Täck med folie och låt vila under natten i kylskåp innan den fryses in eller används under de närmaste dagarna.

Tips:
-För att få en mindre kraftfull lever smak kan du marinera levern i kallt vatten eller kokosmjölk under ett antal timmar innan tillagning. Och/eller byta ut hälften av mängden lever mot nötfärs!

Inälvsmat är en god källa till många viktiga aminosyror, t.ex. tryptofan och glycin, vilka vi idag ofta får i oss för lite av då konsumtionen av ”muskelkött” ökar medan inälvsmat blir allt mer bortglömt… Just lever är något av det mest näringsrika vi kan äta. Och är särskilt rik på vitamin A, vitamin D, B12, koppar, potassium, magnesium och järn. I sådana former som våra kroppar lätt kan ta upp och använda sig av!