Ben-/Köttbuljong

Ingredienser:

-Märgben (för en mustigare köttbuljong använd gärna även oxsvans, lägg etc.)

-oraffinerat Havs-/Bergsalt

-någon form av syra, tex Äppelcidervinäger eller citronjuice

-valfria Grönsaker (t.ex. morot, palsternacka, lök)

-Vatten

1). Koka upp vatten med märgben och ev. oxsvans/lägg.

2). Häll av vattnet och täck benen med nytt färskt vatten. Koka upp på nytt tillsammans med syra och salt.

3). Låt stå och puttra på svag värme i 12-24 timmar.

4). När det återstår 8-12 timmar lägg i grönsaker, lök, hela svartpeppar korn, lagerblad eller annan smaksättning (t.ex. Hel ingefära, chili, kakao eller en skvätt kaffe…)

-Förutom en del mineraler så är det framförallt dess innehåll av gelatinämnen, kollagen och glycosaminoglycans (som hyaluronsyra och glukosamin, vilka bland annat är viktiga för våra leder, senor och ligament) och aminosyrorna Glycine (som bl.a spelar en stor roll för en god mag- och tarm miljö, ett välfungerande nervsystem och produktionen av den viktiga antioxidanten Glutathione) och Proline som gör buljongen så välgörande!

Vill du läsa mer om benbuljong och dess fördelar kolla in t.ex.

The Paleo Mom

Hälsa som Livsstil