Gyllene Fröknäcke

 

Ingredienser:
-1,5dl Pumpafrön, (ev. Blötlagda.)
-2msk Chiafrön.
-1dl Jordmandel- eller Mandelmjöl.
-1/2dl Nordic Superfood YELLOW .
-1msk Fiberhusk.
-1dl riven Squash eller Blomkål.
-1/2 rivet Äpple.
-1msk Äppelcidervinäger.
-1msk Kokosolja.
-1tsk Salt, gärna örtsalt.
-ev. 1-2krm torkad Ingefära.
-ev. Rosmarin, färsk/torkad.

Fantastiskt gott fröknäcke som jag bakar med antingen Nordic Superfood YELLOW  eller med Syrsmjöl. Med syrsmjöl blir fröknäcket mindre syrligt och får en nötigare smak. Nordic Superfoods bärpulver kan även bytas ut mot rent Nyponmjöl. Squash eller blomkål drygar ut så man inte behöver använda så mycket ”mjöl” och rivet äpple ger lite sötma och vätska. Experimentera med kryddor och örter efter årstid och humör… Ät som det är eller toppa med t.ex. avokado, syrad gurka och hemmagjord leverpaté!

Gör såhär:
1). Blötlägg ev. Pumpafrön under natten. Häll av vattnet och skölj väl. Blanda pumpa- och chiafrön med vinäger, kryddor och 1dl vatten i en vid skål.
2). Sätt ugnen på 125˚ varmluft.
3). Smält kokosoljan. Rör ned tillsammans med övriga ingredienser i fröblandningen. Rör ihop till en deg.
4). Skölj händerna i kallt vatten och knåda degen det sista med händerna (vattnet gör degen lite smidigare). Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Skär degen i små rutor eller valfri form.
5). För över bakplåtspappret till en plåt. Ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 100˚ och lämna i ca. 2h. Ta ut plåten och skär/bryt sönder bitarna, vänd på dem och ställ in i ugnen ytterligare ca. 2h. Ta ut plåten och låt fröknäcket kallna helt. Förvara i plåtburk.