Glutenfri Granola, Pepparkaka & Lingon

Ingredienser (till 1 plåt, 2 små glasburkar):
-1,5 dl Kokosflingor.
-1 dl Jordmandel- alt. Mandelmjöl.
-0,5 dl Hasselnötter eller Mandlar.
-2 msk Kakaonibs.
-30g Ghee eller Kokosolja (rumsvarmt).
-12st mjuka Dadlar.
-ev. 1 tsk Blackstrap Melass.
-2 tsk Gelatinpulver.
-1 dl Lingon (frysta).
-2 krm torkad Ingefära.
-1 krm malen Nejlika.
-2 krm Kanel.
-1 krm Havs-/Himalayasalt.

Glutenfri nötgranola, väldigt enkel att göra. Bara att mixa samman ingredienserna, trycka ut på bakplåtspapper och sedan lämna i ugnen några timmar. Med sin milda och snälla pepparkakssmak gör den sig bra året runt, inte bara till jul.

Gör såhär;
1). Blötlägg dadlarna i hett vatten några minuter. Dra sedan loss skinnet och ta ur kärnorna
2). Sätt ugnen på 125˚ varmluft.
3). Mixa kokosflingor, nötter, nötmjöl, kakaonibs, gelatin och kryddor till ett grovt mjöl.
4). Tillsätt dadlar, fett och ev. melass i mixern/hackaren och mixa till en grov deg.
5). Häll ned 1/2dl frysta lingon och mixa hastigt igen. Blanda ned resten av bären i degen och tryck ut på bakplåtspapper.
6). Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 100˚.
7). Låt stå i ca.3h. Ta ut plåten och låt kallna helt innan du smular ned Crunchen i glas/plåtburkar.

Använd som topping på smoothie, chiapudding eller glass…