Cricket Crunch -Lingon & Lakrits

Ingredienser (1 liten glasburk):
-ca 1dl Jordmandel, som grovt mjöl. (Alt. 1dl hasselnötter).
-2,5 msk Syrsmjöl.
-2 msk Kakaonibs.
-20g Torkad Minibanan (eller ett par extra dadlar).
-1,5dl frysta Lingon (ej tinade!).
-10-12 Dadlar, utan skinn och kärna.
-15g Kakaosmör.
-1 krm Havssalt.
-1 tsk Vanilj.
-1/2 tsk riven Ingefära.
-1 krm torkad Ingefära.
-1 krm rå Lakrits.
-1 tsk torkat Lingonpulver.
-1 tsk Blackstrap Melass/Honung.

1) Sätt ugnen på 125 ° varmluft.
2) Mixa jordmandel, kryddor, syrsmjöl, kakaonibs och 1dl lingon till ett grovt mjöl. Ta ifrån 3-4msk och blanda med resterande mängd hela lingon i en skål.
3) Smält Kakaosmör över vattenbad.
4) Mixa kvarvarande ”mjöl” med dadlar, melass och kakaosmör till en smidig deg.
5) Rör/mosa samman med det grova mjölet och strö/platta ut på bakplåtspapper.
6) Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 85 °. Låt stå i ca 4 timmar. Öppna ugnslucka på glänt sista timmen. Ta ut plåten och låt crunchen kallna helt innan den bryts/smulas isär.

Förvara gärna i glasburk i frysen.

Tips:

-Med Jordmandel är den här crunchen helt nötfri! Men om man tål nötter kan både hasselnötter och mandlar användas.

-När ugnen ändå är på, gör en större sats (dubbla mängden!). Förvara  i frysen så har den lång hållbarhet. Crunchen kan användas direkt (behöver ej tina)!

-Variera med andra bär, kryddor etc. Torkad banan bidrar med lite lakritssmak, men kan även bytas mot tranbär, blåbär eller annan, osötad, torkad frukt.
-Använd som topping på smoothies, chiagröt eller liknande