Choklad- och Hasselnötstårta

Ingredienser (till 8-12bitar, 1 rund form ca. 21cm i diameter).

Botten:
-50g (ca. 1dl) Hasselnötter.
-30g (ca. 3msk) Jordmandelmjöl (alt. Mandelmjöl).
-0.5dl Kokosflingor.
-40g Kokosolja/Ghee.
-3msk fet Kokosmjölk.
-2msk Kaffe
-10-12st mjuka, saftiga Dadlar.
-30g Kakao.
-2tsk Blackstrap Molasses/ Honung.
-3/4tsk Bikarbonat.
-1tsk Vaniljpulver.
-1krm Havssalt.
-2krm torkad Ingefära.
-2 Ägg.
-1 Äggula.
-2msk Lönnsirap.

Glasyr:
-20g Kokosolja.
-15g Kakaosmör.
-1.5dl Kokosmjölk.
-12st mjuka, saftiga Dadlar.
-35g Kakao.
-2msk Lönnsirap.
-2msk Kaffe.
-1/2krm Havssalt.
-1tsk Vaniljpulver.
-1/2msk hackad Mynta.
-ev. 1msk Kollagenpulver (kan uteslutas).

Topping:
-hackade Hasselnötter, Kakaonibs och hackad Mynta.
Och/eller:
-ätbara Blommor och färska Bär.
-Bärpulver (t.ex. NordicSuperfood BLUE/RED).

 

Gör såhär:
1) . Lägg dadlarna i hett vatten några minuter. Dra sedan av skinnet och ta bort kärnorna. Fortsätt sedan med ingredienserna till ”botten”.

2) . Mixa hasselnötter med övriga torra ingredienser i en kraftfull mixer/hackare.

3) . Vispa ägg och lönnsirap fluffigt.

4) . Smält fettet på låg värme och rör ned kokosmjölk, blackstrap molasses/honung och kaffe.

5) . Smörj en rund form, ca 21cm i diameter, med t.ex. kokosolja. Strö/”bröa” formen med lite av nöt- och kakaomjölet.

6) . Mixa resten av nöt- och kakaomjölet med fettet. Rör försiktigt samman med de uppvispade äggen. Smaka av smeten och, om du är nöjd, häll ned i ugnsformen.

7) . Grädda tårtbotten i mitten av ugnen på 150 ° (varmluft) under ca. 20min. Ta ut formen och låt botten kallna helt innan den stjälps upp på ett serveringsfat (viktigt att inte göra detta för tidigt då kakan behöver tid för att ”vila” och sätta sig. Annars är risken stor för att den går sönder eftersom den ej innehåller något gluten som håller den samman…).

Glasyr:
8) Smält kakaosmör, kokosolja och 1dl kokosmjölk på låg värme.

9) . Mixa dadlarna med kakao, lönnsirap, kryddor, hackad mynta, kaffe och resten av kokosmjölken till en jämn smet.

10) . Rör ned fettet och mixa igen. Använd gärna en stavmixer för att få glasyren helt slät. Tillsätt ev. kollagenpulver för att få glasyren extra glansig (och för lite mer näring och värdefulla aminosyror) Smaka av!

11) . När glasyren kallnat något, täck tårtbotten med den och toppa med hackade hasselnötter, kakaonibs m.m.

Förvara kakan i kylen och ställ fram en stund innan servering. Godast tillsammans med fluffig Kokosgrädde eller en kula glass!

Blackstrap Molasses (eller svart melass på ren svenska) innehåller betydligt mer näring än andra former av socker/sötningsmedel och är därför ett bra alternativ om man även vill få in en hel del vitaminer och mineraler i sina godsaker. Den är särskilt rik på (bl.a.) järn, kalcium, magnesium, potassium och B-vitaminer … men det gäller att välja den svarta/ Blackstrap- varianten (och inte någon av de ljusare) för att få dessa fördelar.