Brownietårta Deluxe

Ingredienser (till ca 8-10 bitar)
Botten:
-50g Jordmandelmjöl (alt. Mandelmjöl).
-25g (ca. 2msk) hela, skalade Jordmandlar (alt. Cashew-/Hasselnötter).
-2msk Kakaonibs.
-30g Kokosolja.
-1msk starkt Kaffe
-10st Medjooldadlar.
-40g Kakao.
-2tsk Honung.
-3/4tsk Bikarbonat.
-1tsk Vaniljpulver.
-1krm Havssalt.
– lite Citronzest.

Kakaoglasyr:
-20g Kokosolja.
-15g Kakaosmör.
-25g Kakaopasta.
-2dl Kokosmjölk.
-10-12st Medjooldadlar.
-30g Kakao.
-2msk Lönnsirap.
-1msk starkt Kaffe.
-1/2krm Havssalt.
-1tsk Vaniljpulver.
-1krm torkad Ingefära.
– lite Citronzest.
-ev. 1tsk Yoconut Kokospulver (kan uteslutas).

Topping:
-Kakaonibs.
-färsk Harsyra/ätbara Blommor/färska Bär.
Bärpulver (t.ex. Nordic Superfood Havtorn, Nypon & Hallon).

En fantastiskt god brownietårta med crunchig botten och len kakaoglasyr! Variera toppingen efter årstid och humör. Plocka in ätbara blommor och färska bär, strö över syrligt bärpulver, bipollen och/eller kakaonibs.

 

Gör såhär:
1) . Lägg dadlarna i hett vatten några minuter. Dra sedan av skinnet och ta bort kärnorna. Fortsätt sedan med ingredienserna till ”botten”.
2) . Mixa hela jordmandlar med övriga torra ingredienser i en kraftfull mixer. Tillsätt 10st dadlar, honung, citronzest, kaffe och kokosolja. Mixa till en grov deg.
3) . Tryck ut degen på bakplåtspapper i en rund glas form, ca 21cm i diameter.
4) . Ställ in i ugnen på 150 ° (varmluft) och grädda i mitten av ugnen ca. 18-20min. Ta ut formen och låt kallna medan du gör iordning ”glasyren”.
5) . Smält kakaosmör, kakaopasta, olja, 1dl kokosmjölk och ev. kokospulver över vattenbad.
6) . Mixa 10-12st dadlar med kakao, lönnsirap, kryddor, citronzest, kaffe och resten av kokosmjölken till en jämn och slät chokladsmet.
7) . Rör samman med kakaosmör/kakaopastan. Använd ev. en stavmixer för att få glasyren helt slät. Smaka av och se om du behöver tillsätta mer av något.
8) . Ta upp kakbotten från formen och för över den till ett serveringsfat. Smeta ut glasyren över botten och toppa med kakaonibs, bär, torkat bärpulver, ätbara blommor etc.!
9) . Förvara kakan i kylen och ställ fram en god stund innan servering.
Godast tillsammans med fluffig Kokosgrädde eller en kula glass!

Tips:
-Byt ut Jordmandelmjöl mot 30g Syrsmjöl +20g Kokosflingor. Syrsmjöl är ett spännande glutenfritt mjöl att använda vid bakning. Förutom ett högt innehåll av protein är det också en god källa till många vitaminer, mineraler (särskilt rikt på järn, kalcium och vitamin B2) och värdefulla fibrer. Syrsmjöl +Kako = <3

-Skippa bikarbonat och ugnen om du vill ha en enklare ”raw” variant!