Broccoli- och Grönkålssoppa

Ingredienser (ca 3-4 port.):

1 Gullök.

2 Vitlöksklyftor.

1 stor Broccolibukett.

ca. 100g Rotselleri.

2 stora ’nävar’ Grönkål, hackad.

ca 5dl Benbuljong (alt. grönsaksbuljong).

ev. Vatten.

1tsk Salt.

2tsk osötad Dijonsenap.

2msk Coconut Aminos (kan uteslutas).

2tsk Äppelcidervinäger.

1tsk färsk Ingefära, riven.

Olivolja/Ghee till stekning.

Svartpeppar.

Topping: Exempelvis ugnsrostad rotselleri/broccoli och pumpafrön och/eller valfria bönor.

 

Enkel, god och näringsrik soppa som jag helst gör med hemmagjord Benbuljong , men det går numer även att köpa färdig ”Beef Broth” baserad på ekologiska biffben, örter och grönsaker om tiden är knapp. Buljongen ger soppan en djupare smak tack vare dess umami. Vill du göra den helt vegetarisk? byt ut mot en god grönsaksbuljong.

Tips: Servera gärna med pocherat ägg eller lägg i cm-stora bitar rå lax i slutet av tillagningen (eller direkt i skålen innan du häller upp soppan för en mild tillagning) för mer protein.

Gör såhär:

1). Hacka löken, värm upp fettet i en tjockbottnad kastrull. Stek lök och pressad vitlök på medelvärme. Skölj och dela broccolin i mindre bitar, ta vara på allt, även stammen. Skölj och skala rotsellerin, skär i tärningar/mindre bitar. När löken mjuknat, tillsätt salt, ingefära, senap, broccoli och rotselleri. Rör runt.

2). Häll över buljong och vatten, så att grönsakerna precis täcks. Låt småputtra under lock tills grönsakerna mjuknat.

3). Tillsätt vinäger och coconut aminos, använd en kraftfull stavmixer eller mixer som tål värm och mixa soppan slät. Tillsätt den hackade grönkålen och mixa igen, till valfri konsistens. Tillsätt ev. lite mer vätska om du önskar en tunnare soppa.

4). Häll tillbaka soppan i kastrullen och värm upp igen under omrörning. Häll upp i skålar och tillsätt ev. topping eller ägg.

Smaklig spis!