Äppelpaj med kanel, ingefära & kardemumma

  • 1,5dl Havregryn.
  • 1dl Mandelmjöl (eller jordmandel om du vill göra den nötfri).
  • 1dl Kokosflakes.
  • 0.5dl hackade Pumpafrön.
  • 0.5dl Kastanjemjöl.
  • 0.5dl Russin.
  • 2tsk Honung.
  • 1krm Havssalt.
  • 1tsk Ingefära.
  • 1tsk malen Kanel.
  • 1/2 tsk malen Kardemumma.
  • 1tsk Bikarbonat.
  • 8-10 Dadlar.
  • 1,5msk Ghee/Smör + lite extra till formen.
  • 1-2 Äpplen, beroende på storlek.

Gör såhär: 

1). Sätt ugnen på 160-165˚. Blötlägg alla dadlar i hett vatten några minuter. Dra sedan av ”skinnet” och kärna ur.

2). Mixa pumpafrön, havregryn, russin, kokos, kastanje- och mandelmjöl, bikarbonat, honung och kryddor. Mixa i omgångar tills allt är finhackat.

3). Smörj en pajform med kokosolja/ghee, ströa formen med ca 1msk av det torra pajsmulet.

4). Dela, kärna ur och skiva äpplet i ganska tunna skivor. Fördela i pajformen i ett till två lager. Strö över lite extra kanel och ytterligare 1msk av det torra pajsmulet.

5). Tillsätt fett och dadlar till mixern med pajsmulet och mixa tills du får en grov deg.

6). Fördela pajdegen jämt över formen, tryck till med en gaffel för att undvika brända ”toppar”. Ställ in i mitten av ugnen och baka tills du fått en fin gyllenbrun färg och äpplena är mjuka, ca. 20-25min.

7). Låt kallna eller ät ljummen med vispad (kokos)grädde, hemmagjord vaniljsås eller GLASS!

 

Tips: byt ut äpplen mot späda rabarberstjälkar, bär eller andra frukter utifrån tillgång och säsong!