MOVEAT – Clara Dymén

EAT


real food

“Don’t eat anything incapable of rotting” -Michael Pollan.

Jag tror på en dynamisk kosthållning med fokus på näring och kvalité.

Dynamisk, som i föränderlig, med variation efter säsong och tillgång såväl som efter hur våra kroppar förändras genom stress, åldrande, sjukdom m.m.

Den mat som får dig att må bra idag är inte nödvändigtvis densamma om ett, två, eller fem år. En person som kämpar med stress, inflammation och/eller sjukdom behöver förmodligen vara betydligt striktare och noggrannare med vad han/hon äter än en vars stress är mer lagom. En del kan helt enkelt komma undan med lite mer.

Ärlig och äkta mat, med individuella variationer i form och smak, som påminner dig om var den kommer ifrån. Mat som våra kroppar känner igen och som ger de rätta signalerna till vårt DNA. Riktiga råvaror som, precis som vi själva, är föränderliga.

Vår hälsa speglas inte bara av det vi äter utan även av hur det vi äter i sin tur har levt. Det är stor skillnad på kött från djur som fått växa upp i en mer naturlig miljö (med mindre stress, rätt kost och mer tillgång till rörelse och flockliv) och kött från djur som stått inne hela, eller större delen, av sitt liv med en kost vars syfte är att snabbt göra djuret klart för slakt.

Att ta vara på så mycket som möjligt av djuret är en viktig del i kedjan. Både för att detta ger våra kroppar mer variation och viktiga näringsämnen men även med hänsyn och omtanke till våra djur och vår miljö.

Jag tror att vi behöver bli bättre på att ta mer ansvar för vår egen kropp och hälsa. Inte lita blint på diverse experter eller slaviskt följa olika dieter. Vi är alla unika individer och det finns inte en metod som funkar för alla. Hämta inspiration, tips och ta hjälp ifrån människor du tror på, men glöm inte att lyssna och lära dig lita på din egen kropp!

 

Partners: